:: Mr & Mrs Ee ::

Monday, October 15, 2012

HUTANG

Salam.

Nak kongsi mengenai HUTANG.

Kehidupan kita ni mmg tak lari dari hutang, hutang dgn bank > rumah, kereta, personal loans, PTPTN dll. Semua wajib byr. Kalau tak byr bama sangkut dan kendian hari kita pon susah nk uruskan pelbagai perkara.

Isu yg nk aku bangkitkan pasal PEMINJAM HUTANG. Nowadays dah jadik mcm trend, ORG YG MEMBANTU/YG MEMBERI HUTANG AKHIRNYA AKAN BERSUSAH PAYAH NK MENGEJAR SI PENGHUTANG. Yang si PENGHUTANG ni boley buat bodoh or erti kata kasar MAIN BANGSAT balik dgn kita. Masa nk pinjam kemain merayu sedih yakmat nk pinjam. Bila dah bg, janji manis nak bayar mmg haram!

Ini pengalaman aku. Kes ni star FEB 2010. Memula aku transfer RM590  kt akaun si polan, sbb time tu mak aku baru diagnose BREAST CANSER. Konon nk kasik mak aku mkn Monavie utk bantu ms rawatan kimo dia. Kos tu termasuk fees jd ahli. Mase tu dia dlm pantang anak no. 2. Aku ni kan penyabar so dia kata STOK TAKDE. Ok aku tunggu je la mmg aku ni kira penyabar jugak la kan and percaya dgn KAWAN.

Tup tup Allah nak duga dia laki bini. Laki dia buat hal. Ahhh sudahhhh, ape cer stok Monavie aku 4 botol tu kan? Ok sabar lg. Then dia dlm keadaan berpantang tu ke hulur ke hilir. We as a frend mmg risau keadaan dia. Then dia ada ckp nk ganti duit aku. Aku ckp KO BYR DUIT AKU BILA KO DAH KEJE. Masa tu dia dah berhenti keje sebelum bersalin tu. Si aku masih consider la keadaan dia.

Alhamdulillah, jodoh dia masih kuat dgn hubby dia. Now dah beranak 3! Anak no 3 pun dah setahun ko!! Aku ngan sorang lg member pon dah bosan dgn PELBAGAI ALASAN  dia! Member aku kene RM500! Memula kita berbaik jugak la, tp bila kita confront psl hutang, dia marah2. Block kitorang dlm FB! hahahahawauuuuuu! Duk berjanji nak SETTLE HUTANG KITAORANG BY 2012,

Actually dia dah start keje last year, well kalau dia byr sebulan RM50 hengget pon dah settle kan? Maybe dia takde niat nk byr sikit, tp bercita2 nk byr LUMPSUMP! oh my dear SILAKANNNN! Hopefully by end of this year kami dpt LUMPSUMP yer!

Dear FS,
Ko pon penah suh aku cerita pasal ni kt blog kan? Now aku dah cerita, i knoe u read my blog or else BFF comolots ko mesti roger ko kan? So aku harap kau tunaikan apa yg telah kau janjikan kt kitaorang.

P/s: korang rase aku ni MANGSA SI PENGHUTANG or aku ni di kategorikan sbg MANGSA SI PENIPU si penjual brg?

Peace!

Published with Blogger-droid v2.0.6

5 comments:

Unknown said...

huhuhu
ada gak orang macam ni

Unknown said...

me ibu si fatin :)

Alyn Aellynn said...

Tu laaa mcm2! Pesal id unknown tuh?

Bibu Wilda said...

hermmm tatau la nak kata ape..sama gak spesen ngan penghutang akk alyn oii...tapi de punya shopping raya tak hengaaat punya...tapi utang wat2 lupa sape..angin ke tak angin tu..jawab jawab jawab

Alyn Aellynn said...

Sama la kita kak! Senasib! Hangin jeeee kan?? Derang leh je hidup bergunbiraaaaaaa