Seperti tahun2 terdahulu.. 2 mlm sebelum raya acara isi ketupat. Tgk la si kecik tu bersungguh2 nak tlg isi ketupat. Cuma.. Ternampak2 arwah nenek isi ketupat. Uhh.. Kenangan. Tsk tsk tsk... Makin nak dekat raya makin terasa rinduuu kat arwah nenek, arwah abah... Al-fatihah
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Sunday, August 28, 2011
Choc Chips Crunchy
Baru selesai baking biskut raya. Thn ni tak de kuih yg aku tempah semua tak dan nak siap. So aku buat ler sikit2. Resepi asal dr dapur Kak Hanieliza, tp aku godek ikut cita rasa aku la. Mmg crunchy! Sbb last week dah buat tp dah abesss. Kene ler merepeat hari ni. Sat lg sambung sarang semut plak. Nak rehat jab.
Choc Chips Crunchy
(lebih kurang 120-150pcs)
Bahan A:
125 g butter
125 g majerin
1 sudu besar shortening
150 g gula perang
1 biji kuning telur
1 sudu esen vanilla
Bahan B [gaul rata]
230g tepung gandum - ayakkan
2 sudu serbuk koko - ayakkan
1/2 sudu kecil soda bikabonat - ayakkan bersama tepung td
100 g coklat cips
100 g cornflakes - ramas hancur kasar2
50 g kacang shantung - di panggang
50 g kacang cashewnut - di panggang
50 g almond flakes - di panggang
50 g nestum or oats
Cara
1. Pukul butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla.
3. Masukkan bahan B perlahan dan gaul rata.
4. Sudukan adunan ke atas tray.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Choc Chips Crunchy
(lebih kurang 120-150pcs)
Bahan A:
125 g butter
125 g majerin
1 sudu besar shortening
150 g gula perang
1 biji kuning telur
1 sudu esen vanilla
Bahan B [gaul rata]
230g tepung gandum - ayakkan
2 sudu serbuk koko - ayakkan
1/2 sudu kecil soda bikabonat - ayakkan bersama tepung td
100 g coklat cips
100 g cornflakes - ramas hancur kasar2
50 g kacang shantung - di panggang
50 g kacang cashewnut - di panggang
50 g almond flakes - di panggang
50 g nestum or oats
Cara
1. Pukul butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla.
3. Masukkan bahan B perlahan dan gaul rata.
4. Sudukan adunan ke atas tray.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Friday, August 26, 2011
Subscribe to:
Posts (Atom)