:: Mr & Mrs Ee ::

Monday, September 29, 2014

Resepi karipap

Assalamualaikum

Lama menyepi. Iolss busy sket macam2 urusan di dalam dan di luar negeri yang perlu di settlekan. Bluwerkkk.. ntahla.. busy pun yer.. byk benda tak urus. InsyaAllah next month ( November ) naik keje balik. Moga urusan di permudahkan dan kesihatan bertambah baik hendaknye,

Hari ni nak tepek resepi karipap. Kot2 resepi2 yang aku dah save dalam note 8 aku ni kaput ke kan, ada la back up kat sini. Simpan lam paler otak ni tak jamin la sbb kadang sel sel otak aku tak berhunung gak. Meh la layan...


" KARIPAP CRISPY INTI DAGING "

KULIT KARIPAP

Bahan:
4 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak - dipanaskan
2 sudu planta
1 cawan air sejuk + 2-3 ketul ais batu di campur sesudu teh garam (larutkan)

Cara penyediaan:
- Gaul rata planta dgn tepung
- curah minyak yg tlh di panaskan
- Gaul rata menggunakan senduk
- Uli tepung dgn mencampurkan air sejuk sedikit demi sedikit hingga adunan tidak melekat
- rehatkan 1/2 jam dan tutup adunan dengan tuala lembab yg bersih @ plastik wrap

===============================

INTI KARIPAP

Bahan2nye:-
4 biji kentang (saiz besar2) - potong dadu
Daging / Ayam cincang
6 ulas bwg merah - kisar kasar
3 ulas bwg putih - kisar kasar
1/2 inci halia - hiris
2 biji bawabg besar - potong dadu
1 pkt kecil serbuk kari - bacuh jadikan pes
2 tangkai daun kari
Daun sup - hiris halus
Garam, gula secukup rasa

Cara penyediaan:
- Tumis bwg merah, bwg putih & halia 
- Masukkan daun kari & pes kari. Tumis hingga pecah minyak
- Masukkan bawang besar yg di dadu tadi
- Masukkan daging/ Ayam. Tunggu hingga empuk
- Masukkan kentang. Tambah air jika perlu 
- Perasa kan bahan perasa
- keringkan inti
- sebelum tutup api, masukkan daun sup

Siap! Adunan ni boleh dapat dalam 45- 50+ biji karipap ikut besor mane korang nak uli. Aku buat hyk ni sbb pehtu frozenkan. Cara aku froEnkan, lepas siap kelim karipap tu buh lam freezer dalam 30 minit then boleh la simpan lam tupperware. Nak gireng nanti defrost 2 minit then goreng api sederhana. Kalo api panas naik jerawat kulit karipap tu. 

Or cara 1 lagi tuk frozenkan karipap ni, just goreng sekejab semua karipap tu. Then leh la simpan lam freezer.

sekian.