Kan entry lepas aku ckp sbb meroyan aku membaking kan? kali ni aku buat "Blackpepper Beef & Mushoom Pie".
Bahan Pastry:
· 2 peket Pastry Puff (brand Kawan – 1 peket 10pcs)
(di potong 2 bahagian = 40pcs)
Bahan Inti:
· 1 biji Bawang besar (potong dadu)
· 2 ulas bawang putih (dicincang)
· 2 sudu makan majerin
· 1 peket rempah Blackpepper Maggi (dibancuh dgn 3 sudu besar air panas)
· 150 gram daging (rebus dulu bg elakkan daging liat & potong kecil2)
· 10 biji cendawan butang (di hiris)
· 2 biji kentang (rebus hingga empuk & dipotong dadu kecil2)
· 1 mangkuk kecil mix veggie
Cara Membuatnya:
1. Panaskan majerin hingga cair. Tumiskan bawang besar & bwang putih
2. Masukkan daging dan goreng hingga masak
3. Masukkan cendawan, kentang & mix vegie. Gaul rata.
4. Tuangkan rempah blackpepper. (kalau pekat leh tambah air sket, tak perlu tambah garam, adunan rempah sudah cukup rase)
5. Sedia untuk di gulung bersama pastry.
6. Bakar 20-30 minit dalam suhu 200F
Nota:
1. Inti akan rase masin sikit. Tp biarkan sbb kentang akan serap rase garam tersebut.
2. Lebihan inti boleh di buat inti sandwich roll
No comments:
Post a Comment