:: Mr & Mrs Ee ::

Friday, August 12, 2011

Sahur & Berbuka

As- salam.

Dah 12 hari kita berpuasa. Alhamdulillah so far semuanya ok. Bila puasa ni yg paling merunsingkan aku ialah bab SAHUR. Sbb bulan puasa aku tak makan nasi berlauk for sahur or berbuka. Time sahur je mula la termenung nak sahur apa. Aku tak leh makan nasi nanti pagi mula la perut pedih. Aihh.. awal2 puasa ok lagi, leh makan roti. Sekarang ni tak tau nak fikir sahur apa yg the best tuk my perut.

Kadang makan drummet 3 ketul je sambil pikir2 esok sure aku tak tahan mesti aku terbuka puasa. #mengada2. But amzing aku tahan je.. hahahha.. kadang diri sendiri yg tak konfiden kan?! Just wonder dedulu kalo aku dgr org sahur before tidur (lam kul 12 gitu) aku pelik! And org tak bgn sahur pon aku pelik. TAK KE KORANG LAPAR??? Tp now rasa sendir, owhhh FINE aku boleh!!

Aku bukan diet sbb avoid nasik. Kalo ikutkan kalori iontake tu sama je cam aku makan nasik. Ye la goreng nugget, goreng drummet, makan karipap bagai tu even 3 ketul pon kalori dia beh kurang je ngan makan nasi. Haaaa pagi tadi aku sahur sepotong kek doyan! Mampuuuuu??



Aihh macam2 la dugaan time puasa ni kan? Bab berbuka rumah aku jaranga ada nasik berlauk. Kalo ada pon mmg aku tak reti la berbuka dgn nasik dan lauk2. TAPI kalo nasik cam Nasi Lemak, Nasi Ayam or nasi Tomato aku leh je. Rugi ok kalo tak jamah! Hari2 lain selalu atas meja mak aku masak mcm mee, mihun, ketiau or macaroni je. Kuih pon aku sanggup buat. Buat byk2 then frozen kan. Tp takde la ko nak hadap seminggu kuih yg sama je! Wakakaka… kadang buat caramel, kadang buat bread butter pudding.. yg frozen cam karipap, puff, popia gitu. Yangs enang2 la.. so far aku lom jejak ke PARAM.

Tahun ni mmg malas nk g PARAM. Tahun ni berazam nak berjimat. So far jimat la .. heheeee. Maybe dah ujung2 nanti baru g kot sbb dah tak de idea nak masak! Wakakaka… Tp rasenye masak sendiri lebih jimat and puas. Kalo nak beli kuih pon, beli bwh rumah je . beli dgn makcik2 yg kita dah biase beli kuih pada hari biase. Tak ler rambang mata!! Best part ko masak2 pehtu publish. Pehtu kazen2 ko meroyannnnnn!! Best best! Sbb kazen aku preggy tgk aku buat popiah kentang terus rikues kat mak dia. Then mak dia komplen sbb aku publish kat Fb then anak dia mintakkkk!!! Hahahhahaha

Eh esok nak buat murtabak kentang lah! Nyummy yummy yummyyyy!!! Lalalalalalaaaa

Happy wikend u olssss!!

2 comments:

nome said...

lynn: sure badan ko selim melim dan cantek di pagi raya...now pun dah melentik...nnt masa time raya...lagi double lentik :D

abis tu ko nak mkn apa ek time sahur? errrmm..meh aku tolong pikirkan sekali (O_o)

fazilzura said...

aku dtggggggggggggggggggggggg

amboi hang , sonok makan ye..

mmg ado org jenis tahan perut, aku zaman2 study mmg x sahur ler.. now xleh ler sure lapo