:: Mr & Mrs Ee ::

Thursday, July 3, 2014

Lisa SuriRumah

As salam...

Ramadhan kali ni aku duk rumah je. So ni la 1st time aku jadik FULL TIME HOUSEWIFE di bulan puasa bagi tahun ni. Aku still cuti and now mak pulak tak berapa sihat. So dia pon tak larat puasa. Kerja aku masak dan masak! Letih gak kan jd surirumah ni. Kadang keje mcm tak abis2 je.

Sejak mak sakit ni aku TERAJIN g dapur. Kahhh.. dulu masa sihat kadang2 je aku masak. Sangattt jarang! Sebulan sekali pon kadang tak pegang sudip kuali tau. Ee slalu la ckp kt aku kalo kdg aku ngeluh penat... "Mak tu dah 40 tahun bagi awak makan yang"... hellooooo brader, yg 40 tahun bagi makan kat anak tu mak you. Aku baru 32 tahun kot! Saje nak tua kan aku.

Basically dalam rumah ni aku masak lauk aku ngan mak sbb pemakan kami serupa. Untuk laki aku sonang yooo... nak sambal cili padi or sambal biasa tu je. Hari2 pon tak pe kata dia. Phewww senang sket.. cuma bulan posa ni aku suh dia blk keje beli apa yg dia nak makan kt param. For sahur aku masak la sket.


Koleksi Resepi

Kahhh... gigih ke tidhok? Aku google yang simple je. Ada resepi aku yang biasa masak tapi aku ni lemah sket memori tang bahan dan sukatan. Selalu lupaa... maklom la selalu sesat tak jumpa dapor! Senang kot nak masak boleh plan bahan dulu ke apa kann... but for sure bukan la masak hari2. Macam wiken aritu dah siap2 beli barang.. kupas2 bawang camtu. And sambal cili api ni mmg aku masak ekstra. Aku simpan wat stok. Sbb sahur adik no.2 tu aku suh dia tapau tp untuk laki aku masaklah.. so sambal ni penyelamat.. 

Gambar ulang tayang... hihi.. terpaling faberet laki aku.

Nah.. aku terrajin bagi resepi basic SAMBAL CILI API

Bahan-bahannya:
 * Setengah ulas bawang besar 
* 3 biji cili merah 
* 20 batang cili padi (ikut suka nk pedas mana) 
1 inci belacan 
(Bahan bertanda * - di kisar) 

2 kpg asam keping 
1 sk garam 
1 sb gula
 Serenjis ajinomotoo 
==========

Cara memasak: 
1. Panaskan minyak & tumis bahan kisar hingga garing 
2. Masukkan sedikut air & asam keping 
3. Dah hampir kering masukkan garam & gula 
4. Dah masak. Sejukkan. 
5. Masukkan bahan yang hendak di gaulkan bersama. Seeloknya goreng terlebih dahulu. Contohnya jering, ikan bilis, terung, hati pedal ayam ke kan?.. ikut suka lah. Gaul rata.

Selamat Mencoba!


1 comment:

fazilzura said...

ko bercuti lg beb... rehat je le kt umah ..

salam ramadhan