:: Mr & Mrs Ee ::

Tuesday, November 23, 2010

Rezeki tsk tsk tsk

Salam semuaaaa

Lama aku x update. bukan nk biar bersawang, tp minggu2 ni terlalu la bz. Bbrp minggu lepas, entry berkisar tahap kesihatan mak x brp stabil, sampai aku EL 3 hari. dgn sibuk urus hal pindah ke office baru. ni pon aku curik2 update. rajin2 kan diri buat auto publish. SBB?? skrg aku dah x leh YM ngan FB lagikk. kene follow BANKING PRIVACY RULES required by Bank Negara. huhuhuuuu....

kowang nampak duit2 kat atas ni?? ada yg dah tau, ada yg x tau.. mane dtgnyer duit ni eh? Al-kisahnyerr...
Semalam hari pertama aku kat opis baru. keje tetap sama, cuma hijrah opis je ye kawan2. so dlm
kelam kabut, dgn x leh login system, mcm2 hal laa kan.. client pon dok call cam biase rutin hari2 mmg akan ada agent or call nk check investment portfolio and etc.
so lepas lunch ada la sorang client call. cam biase resquest to check porfolio. aku dah explain, then dia nk redeem dlm rm30k+ out of RM100k+ la yg dia ada. So dia ckp, esok (hari ni la) pagi dia nk dtg my office. kebetulan aku ada few appointment tp kat office. sampai waktu lunch, Puan ni pon sampai. Lucky aku lom kuar lunch. To x kuar pon, sbb aku taoau dr umah.
Mcm biase aku treat dia very well la.. appearance dia nampak la dia cam ADO ADO kan... aku budget2 dia ni mak datin ke hapa kan... tp client kita kene sama rata layan. cuma kalo org camni kene lebih hati2, mane tau derang ni menteri ke.. puan sri ke.. kan? sbb dalm sistem mmg x de nyer nk bubuh ko nyer pangkat. kalo x puas ati kang dia bg tau mgmt, ko naya tak pasal je.
As expected, dia kenal org atasan company aku. tp x de ape la.. dia borak dgn sgt friendly. sementara aku siapkan dokumen dia, dia pon bercerita la... dia kene ragut, anak dia kat london la.. sambil tanya latar belakang aku. so dah siap dokumen tu, aku nk g cop dokumen dia dulu la kan... then dah settle, aku dtg serah copy dokumen dia tu.. mase aku nk serah, dia selit angpau peket kaler ijau bawah dokumen yg aku serahkan tu...
aku: eh puan.. ape ni??
Puan: ambil la.. i sedekah.
aku: eh puan, kenapa nk sedekah kat saya. susah2 aje. (ambil gak sambil mushkil nape angpau tu tebal sgt eh? sambil budget2 dlm tu Rm10 - RM20 je)
Puan: x pe la dik. u dah tolong i. i ikhlas nk bg u. ambik la eh.
Sambil beredar, aku layan puan tu sampai ke lift. sambil dlm hati rase sgt2 pelik. lepas dah anta tu belum masuk opis pon.. aku selak angpau tu.... Ya Allah byknyer duit RM50!!!! dlm terketar2, terkedu tu.. aku agak2 duit tu dlm RM400. balik ke tempat aku, aku kira lagi... RM600!! terus call mak aku sambil nangis2! ye la speechless la weiiiiiiiii.
yg kelakar, sblm blik aku bukak laci and kira lagik... masya'allahhhhhh.. rupenyer RM700!!! terpinga2 aku.. rase cam x percaya.. rase cam .. eh duit ni beranak2 ke? or aku yg dah x reti kira duittt??? Mase balik, sambil drive aku bermuhasabah diri. Sesungguhnya.. mungkin ini hikmah dan rezeki untuk aku sepanjang menghadapi pelbagai dugaan sebelum ni.
Sampai umah, terus carik mak aku. aku ckp aku salah kira duit tu. mak aku amik tolong kira kan.. and sebahagian duit tu aku dah serah kat mak. Syukur sgt rezeki aku hari ni. semoga Allah melimpahi dan melipat gandakan rezeki puan tersebut. Insya'allah. aminnnn.
p/s: duit RM30k+ tu dia nk bwk g London , buat belanja nk tgk anak dia kat sana. dia ckp akan jumpa aku lagi lepas balik dr sana. :-) . jumpa lagi yea puannnnn!

6 comments:

ILA HAFIZ said...

rasuah kot!! hhehehehe

apa pun rezeki ko:)

A.I said...

rezeki...rezeki..rezeki (^_^)

~~lyna~~ said...

alyn bertuah ko..tula org kate, buat baik dibalas baik...ntah2 dia blik dr london nnti nk 'sedekah' pape lg kt ko kot...hahaha

Aellynn Darlene said...

alhamdulillah rezeki

oit, apehal nk rasuah mende. dia nk redeem unit dia, bkn nak tender ape2 pon. x baik buruk sangka dik non.

Mommy Prince said...

wahhhhhhhhh...best2..
jom belanja aku mkn bakso sri delima..hihi.. lame ni tak jimba2 ngan madu..keh2

nome said...

alhamdulillah rezeki dtg bergolek...